פסיכולוגים/יות? עדיין לא הצטרפתם לזיגמונד?
הירשמו עכשיו וזיגמונד תתאים לכם מטופלים
* לזיגמונד יכולים להצטרף רק פסיכולוגים מורשים הרשומים בפנקס הפסיכולוגים
הצטרפות פסיכולוגים

עושים לכם סדר

כל מי שפונה לראשונה לטיפול כנראה ימצא את עצמו במוקדם או במאוחר מבולבל. יש כל-כך הרבה "טייטלים" למטפלים, פסיכולוגים ופסיכוטרפיסטים ופסיכיאטרים ומטפלים באמנות וקואצ'רים ועובדים סוציאליים.
בקיצור – מבלבל!

אז בואו נתחיל מההתחלה וננסה לעשות קצת סדר בתוך מבוך השמות של מקצועות הטיפול השונים:

1. פסיכולוגים ופסיכיאטריים – חשוב להתחיל ולומר, משרד הבריאות נותן רישיון לעסוק בטיפול אך ורק לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים. זאת כיוון שהם למדו במשך שנים ארוכות ואף עברו התמחות במקצוע ולכן היו סמוכים ובטוחים שהינכם פונים לאנשים בעלי הסמכה והכשרה ראויה.
ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג הוא בכך שפסיכיאטר הינו רופא ולכן תחום התמקצעותו הוא באבחון מחלות ומתן תרופות בהתאם לצורך. לכן, אם אתם צריכים טיפול תרופתי, הכתובת הנכונה תהיה פסיכיאטר. פסיכולוג לעומת זאת אינו יכול לתת טיפול תרופתי ותחום התמקצעותו הוא במה שמכונה "פסיכותרפיה" = כלומר, טיפול בשיחות.

2. סוגים שונים של פסיכולוגים –  אז כמו שכתבתי פסיכולוגים הם מטפלים בעלי רישיון של משרד הבריאות, הכשרה רבת שנים (בד"כ שני תארים ו-4 שנות התמחות, בנוסף להכשרות נוספות) ואתיקה מחמירה שנאכפת על-ידי ועדת אתיקה.
ההבדל בין הפסיכולוגים השונים הוא בהתמחות הספציפית שלהם ובגישתם הטיפולית.
קיימים 6 סוגים של התמחויות אצל פסיכולוגים, זה מורכב אבל אכתוב בקצרה על כל אחת:

התמחות קלינית – פסיכולוגים קליניים מומחיותם באבחונים של מקרים קליניים והטיפול בהם, הם יכולים לטפל בכל הגילאים בהתאם לניסיון שלהם בטווחי הגילאים השונים.

התמחות שיקומית – פסיכולוגים שיקומיים מומחיותם במקרים של אנשים הזקוקים לשיקום לאחר פגיעות ומחלות כאלה ואחרות. הם יכולים לטפל בכל הגילאים בהתאם לניסיון שלהם בטווחי הגילאים השונים.

התמחות רפואית – פסיכולוגים רפואיים מומחיותם במקרים של אנשים הסובלים ממחלות או תסמונות אשר גורמים להם במישרין או בעקיפין לקשיים רגשיים או נפשיים. הם יכולים לטפל בכל הגילאים בהתאם לניסיון שלהם בטווחי הגילאים השונים.

התמחות חינוכית – פסיכולוגים חינוכיים מומחיותם במקרים של ילדים שמתמודדים עם קשיים סביב גילאי הגן ובית הספר. הם מתמקצעים בהתמחותם גם בהיבטים שקשורים לבית הספר עצמו, אך גם לקשיים שילדים בגילים אלו מתמודדים מחוץ לבית הספר.

התמחות התפתחותי – פסיכולוגים התפתחותיים מומחיותם במקרים של ילדים קטנים בשלבי ההתפתחות הראשונים של חייהם, עד גיל 5 לערך. פסיכולוגים אלו מתמקצעים באבחון של קשיים התפתחותיים והטיפול בהם ובטיפול בקשיים רגשיים שמתחילים לצוץ כבר בגילים אלו.

התמחות תעסוקתית-ארגונית –  פסיכולוגים תעסוקתיים מומחיותם בתחומי התעסוקה. הם עובדים רבות עם גופים וארגונים, ופוגשים באופן פרטי אנשים המתמודדים עם התלבטויות בתחום התעסוקתי, פיטורים, תאונות עבודה וכדומה.

חושב לזכור! כל פסיכולוג לאחר התמחות הינו בעל הכשרה מקיפה והסמכה של משרד הבריאות לעסוק במקצוע. שימו לב לתחום ההתמחות של הפסיכולוג והאם התמחות זו נותנת מענה לסיבה בגללה אתם פונים לטיפול.

3. פסיכותרפיסטים – כמו שרשמתי למעלה, פסיכותרפיה = טיפול בשיחות. כיום ישנם כל מיני גופים שמעניקים תעודת "פסיכותרפיסט" לאחר לימודים קצרים של שיטת הטיפול. ישנם מטפלים רבים המקורבים ומכירים את נפש האדם הפונים ללימודים אלו על מנת לטפל בשיחות, כמו עובדים סוציאליים, קרימינולוגים, מטפלים באמנות וגם פסיכיאטריים. אבל חשוב לשים לב! לא כל מי שנחשב "פסיכותרפיסט" הינו בעל הכשרה מתאימה לטפל בכם. ישנם אנשים שאינם מגיעים מהתחום הטיפולי שפונים ללימודי תעודה בפסיכותרפיה ונחשבים "פסיכותרפיסטים", פסיכותרפיסטים אלו יכולים להיות מטפלים מאד טובים, אך חשוב שתדעו שהכשרתם מועטה והסמכתם לוקה בחסר.

4. עובדים סוציאליים, מטפלים באמנות וקרימינולוגים – עובדים סוציאליים מטפלים באמנות וקרימינולוגים הינם מטפלים אשר מגיעים מעולמות הטיפול, ולימודי פסיכותרפיה היא אבן דרך נוספת בהכשרתם בכדי שיוכלו לטפל בכם. עובדים סוציאליים מתמקצעים בהיבטים הסוציאליים והמערכתיים בחיים אשר מובילים לקשיים איתם אתם מתמודדים, מטפלים באמנות משתמשים בכלים מתחום האמנות כגון ציור ומוזיקה על מנת לטפל וקרימינולוגים מטפלים במקרים הקשורים לפשע ושיקום פושעים. ככלל אני חושב שלימודים בסיסיים של תואר ראשון באוניברסיטה אינם מקיפים מספיק ושעובדים סוציאליים ומטפלים באמנות בעלי תואר שני ובית ספר לפסיכותרפיה הם בהחלט בעלי הכשרה מקיפה וטובה לטיפול פסיכותרפיה.

אנו מקווים שהמידע עזר קצת לעשות סדר בין סוגי המטפלים השונים כדי שבפעם הבאה שתעמדו בצומת שבה אתם רוצים לפנות למטפל תדעו מהו סוג הטיפול ומיהו המטפל המתאים ביותר לצורך שלכם. תמיד ניתן להתייעץ על כך עם איש מקצוע.