כשאדם חולה ופונה לרופא, לרופא בדרך-כלל ישנן כמה אפשרויות כיצד לגשת לטיפול באדם. האפשרות בה היא יבחר הרופא עשויה להיות תלויה במקרה הספציפי של החולה, במיומנותו של הרופא בגישה מסוימת על פני אחרות ובאמונתו שגישה מסוימת מתאימה יותר מאחרות.
בבריאות נפשית זה תמיד קצת יותר מסובך כי אנחנו מתעסקים באזורים של אי ודאות. ואולי בכך אני כבר נוגע בשוני הגדול בין שתי הגישות המרכזיות לטיפול:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)– טיפול שהמוקד שלו הוא בהתנהגויות והתפיסות שלנו על העולם ועל עצמינו ועל אחרים שלפי הגישה הזאת הם המוקד לרבים מהקשיים שאנו מסתובבים איתם. בתוך גישה זו לטיפול ישנן טכניקות רבות ושיטות שונות כיצד להתמודד עם ההתנהגות והתפיסה (קוגניציה) של האדם והרבה מאד מחקר שבודק כל שיטה על סוגים שונים של קשיים וישנו אפילו דור חדש של טיפולי CBT שמתייחס ליכולת של האדם לקבל את המחשבות והתפיסות שכל-כך פוגעות בו. טיפולים בגישה זו הם מאד ממוקדים בבעיה בגינה האדם פונה לטיפול ויכולים לנוע בין 10 מפגשים ל6 חודשי טיפול.
טיפול דינאמי – טיפול דינאמי הוא טיפול שמתמקד בכוחות הנפש (דינאמוס) השונים והקונפליקטים שמתחוללים בתוך האדם פנימה ובגינם הוא חווה קשיים בחייו ואף תחלואה שמתפתחת ממצבים אלו. גישה זו לטיפול שורשה, איך לא, בפסיכואנליזה של זיגמונד פרויד. מאז פרויד הגה את הפסיכואנליזה והתייחס לדחפים של האדם כמניעים אותו ולכוחות הנפש השונים המתקיימים בתוך האדם, גישתו זכתה להתפתחויות רבות. חלק מהגישות שהתפתחו מתוך גישה זו מתייחסות אל העולם הפנימי הלא מודע של האדם כאל מוקד הטיפול, חלקן דווקא למגע של האדם עם העולם החיצוני וההתגוננות מפניו וגישות רבות שהתייחסו אל הפער, המרחב, שבין העולם הפנימי לזה החיצוני. רבים מהמטפלים היום אינם מתמקצעים דווקא בגישה פסיכואנליטית אחת, אלא מתייחסים אל הדינאמיות של נפש האדם תוך שימוש במגוון התאוריות והגישות שנולדו מתוך הפסיכואנליזה.
טיפול פסיכודינאמי נוגע באותם אזורים של אי ודאות שציינתי קודם לכן ונותן לנפשהאדם לנוע במהלך הטיפול בין עמדות שונות ולגעת במגוון מקומות כואבים ומרגשים שהאדם לא בהכרח היה מודע לקיומם, זאת במטרה לאפשר לאדם להתייחס לחסכים שונים בחייו,לחזור אל מקומות ראשוניים שלא בהכרח היה מודע אליהם, ולתת מקום גם לרגעים שחשש לתת להם מקום לפני כן. טיפול כזה אינו מוגבל בזמן ויכול להימשך כמה שצריך בהתאם להתמודדותו של האדם.
זה קשה ומורכב לכתוב בקצרה על הגישות הטיפוליות וככל הנראה כתיבה שכזאת מעט מרדדת את הטיפול ויש הרבה מה להרחיב על כך. אך מטרת הכתבה היא להמחיש ולהסביר את ההבדלים בין שתי גישות טיפול מרכזיות אלו.
אם צריך לציין את ההבדל המרכזיים בין הגישות, הייתי אומר שטיפולי CBTהינם ממוקדים בסימפטומים בגינם אדם פונה לטיפול ואילו טיפולים דינאמיים פונים אלשורש הבעיה ובניסיון לאתר אותה ואולי את ההשפעה של מקור הבעיה גם על בעיות נוספות.
לכן טיפולים דינאמיים גם אורכים יותר זמן.
בואו נחזור לענייננו – איזו גישה תתאים יותר אליכם?
אני חושב שהשאלה איזה טיפול מתאים יותר תלויה במטרה שלכם ובנכונות שלכם לצאת למסע עמוק פנימה.
אם ישנה בעיה נקודתית שמפריעה לכם וברגע שהיא תיפתר תוכלו לחיות חיים שלווים ורגועים הייתי מציע לפנות לטיפול ממוקד קצר שייתן מענה לבעיה זו.
אך אם הבעיה חוזרת במהלך החיים מספר פעמים ונלוות אליה בעיות נוספות ותחושות נוספות הייתי מציע להתכונן למסע רגשי מרתק ולפנות לטיפול דינאמי.
אבל הכל תלוי בנכונותכם, ללא נכונות למסע שכזה הטיפול עלול להיות עליכם עול.
חשוב לציין שהרבה מאד מטפלים היום הם אינטגרטיביים ומשלבים כלים מגישת ה CBT בתוך הטיפול הדינאמי ובכך מבצעים את טיפול השורש והסתימה באותו הטיפול. בנוסף ישנן גישות דינאמיות קצרות מועד שעשויות לגשת פנימה ללא מסע ארוך ומפרך.
ניסיתי להסביר את ההבדל בין הגישות השונות בצורה אובייקטיבית ומבלי להכנס לויכוחים הנוקבים בין המטפלים בגישות השונות. אני מקווה שגם הפעם הצלחנו לעשות יותר סדר מבלאגן ומזמין אתכם לכתוב לנו ולשאול אותנו דרך המייל.
אנחנו כאן בשבילכם בכדי שתתחילו טיפול אצל המטפל המתאים לכם ביותר בגישת הטיפול המתאימה לכם ביותר.