להתחיל טיפול זו החלטה חשובה ומרגשת, וכן – לעיתים גם מלחיצה. בעיקר אם זה הטיפול הראשון שלכם. כדי להבטיח התחלה מוצלחת למסע הטיפולי, חשוב להיות מוכנים היטב לפגישה הראשונה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפיק את המרב מהפגישה הטיפולית הראשונית ולהציב את הבסיס לקשר טיפולי פורה עם הפסיכולוג או הפסיכולוגית:
1. הצבת ציפיות ריאליות והבנת התהליך הטיפולי:
לפני הפגישה הראשונה עם הפסיכולוג, כדאי שתהיה לכם הבנה ברורה של התהליך הטיפולי. בטיפול אין פתרון אחד שמתאים לכולם או פתרון מהיר של "זבנג וגמרנו". זהו מאמץ משותף בינכם לבין המטפל, כזה שדורש זמן, סבלנות ומסירות. זכרו שההתקדמות עשויה להיות איטית לפעמים, וכישלונות הם חלק טבעי מהתהליך. אמצו את המסע, והיו סבלניים עם עצמכם בזמן שאתם עובדים יחד לקראת המטרות שלכם.
2. הכנת רשימה של חששות ומטרות לדיון עם המטפל:
כדי למקסם את האפקטיביות של הפגישות הטיפוליות, כדאי שתבואו מוכנים עם רשימה של חששות ומטרות שאתם רוצים לטפל בהן. חשבו על הנושאים שהובילו אתכם לפנות לטיפול מלכתחילה, ושקלו את כל האתגרים הנוספים שאתם מתמודדים איתם כעת. רשימה זו תעזור להנחות את השיחה שלכם עם המטפל ותבטיח שתכסו את כל הנושאים הרלוונטיים עבורכם. עם זאת, קחו בחשבון שהפגישה הראשונה הינה לרוב פגישת "אינטייק" (בז'רגון המקצועי), או במילים אחרות פגישה בה המטפל לומד להכיר אתכם בצורה מובנית. יתכן מאוד שלא תספיקו לעבור על כל הרשימה שלכם וזה לחלוטין בסדר. בשביל זה יש את הפגישות הבאות.
3. פתיחות וכנות במהלך הפגישה:
כנות ופתיחות הם מרכיבים מכריעים בכל טיפול מוצלח. המטפל שלכם שם כדי לתמוך ולהדריך אתכם, לא כדי לשפוט אתכם. כדי לבנות מערכת יחסים טיפולית חזקה, חיוני להיות שקופים עד כמה שניתן לגבי הרגשות, המחשבות והחוויות שלכם. כמובן שעלול לקחת זמן עד שתרגישו בנוח לחלוטין להיפתח בפני זר, וזה בסדר גמור, אך ככל שתהיו כנים יותר מלכתחילה כך הטיפול שלכם יהיה יעיל יותר.
4. התמודדות עם חרדה או לחץ ראשוני:
תחושת חרדה או עצבנות לפני הפגישה הטיפולית הראשונה שלכם היא נורמלית לחלוטין. כדי להתמודד עם התחושות הללו, נסו לתרגל טכניקות הרפיה כגון נשימות עמוקות או מדיטציית מיינדפולנס לפני הפגישה הראשונה. זכרו שהפסיכולוג שלכם הוא איש מקצוע מיומן שנמצא שם כדי לעזור. תפקידו ליצור סביבה בטוחה ותומכת שבה אתם יכולים לחלוק את החששות ולעבוד לקראת המטרות שלכם. סמכו על המומחיות שלו, ודעו שסביר להניח שתחושת העצבנות שלכם תפחת ככל שתכירו יותר את התהליך הטיפולי.
5. אימוץ תהליך של גילוי עצמי וצמיחה:
טיפול הוא הזדמנות ייחודית לגילוי עצמי וצמיחה אישית. במהלך הפגישות, סביר להניח שתחשפו תובנות חדשות לגבי עצמכם, מערכות היחסים שלכם ודפוסי ההתנהגות שלכם. אמצו את הגילויים הללו, והיו מוכנים לבצע את השינויים הדרושים כדי להשיג את מטרותיכם. זכרו שצמיחה כרוכה לעתים קרובות ביציאה מאזור הנוחות שלכם ובלאתגר את עצמכם בדרכים חדשות. בטחו בתהליך, והיו פתוחים לכוח הטרנספורמטיבי של הטיפול.
לסיכום:
המפגש הטיפולי הראשון הוא אבן דרך חשובה במסע שלכם לקראת בריאות נפשית ורווחה טובה יותר. על ידי הצבת ציפיות ריאליות, הכנת רשימת חששות ומטרות, פתיחות וכנות, ניהול החרדה ואימוץ תהליך הגילוי העצמי והצמיחה, תוכלו להגביר את הסבירות שהטיפול יתחיל ברגל ימין. אך זכרו – שינוי לוקח זמן. היו סבלניים עם עצמכם בזמן שאתם עולים על המסלול לקראת חיים טובים, בריאים ומספקים יותר.
גם נועם גיל מטפל בזיגמונד>